Monday, December 27, 2010

Uued töökohad aiandusparkidest!

Eesti kõrge tööpuuduse üheks suurimaks põhjustajaks on vähene ettevõtlikkus. Eriti puudutab see maapiirkondi. Kuidas alustada ja millega tegeleda, seda on arutanud paljud. Aga kui jõutakse esmaste investeeringute tegemiseni, siis lüüakse käega.
Siit tekib paratamatult küsimus -  kuidas tõsta ettevõtlikkust ja luua uusi töökohti maapiirkondades? Pakuksin omapoolse lahendusena välja aiandusparkide loomise maapiirkondadesse ja väikelinnade ümbrusesse, sest näiteks Lääne-Euroopas on põllumajandussektoris kõige rohkem töökohti just aianduses.
Aianduspargid sarnanevad oma olemuselt tööstusparkidele - 30-50 hektarit põldu piiratakse aiaga, et kaitsta aiandussaadusi metsloomade eest, rajatakse niisutus- ja kuivendussüsteemid, pargisisesed teed, esmased kauba ladustamise ning hoidmise tingimused ja kõik muu vajalik infrastruktuur. Seejärel antakse aianduspark 10-15 perele rendile.  Aianduspargid on nagu ettevõtlusinkupaatorid, kus peredele antakse võimalus 5-10 aasta jooksul hankida kogemusi aiandusvaldkonnas ilma, et nad peaks esmalt tegema suuri investeeringuid tootmiseks vajalike tingimuste loomiseks. Peale rendiperioodi lõppu võib iga pere rajada soovi korral juba ise endale sobiva suurusega aia. Selleks ajaks peaks inimestel olema ka piisavalt kogemusi ja teadmisi sellest, kas vastav tegevusvaldkond neid huvitab ja end ära tasub. Kuni 5 hektari suurused maatükid inkupaatorist ei tohiks väga suurt konkurentsi pakkuda ka tavatootajatele, kes on ise oma rahadega põllud rajanud.
Teine positiivne tulemus, mis minu poolt välja pakutud aiandusparkidega kaasneks, oleks võimalus toota kvaliteetseid aiandussaadusi, mida saaks eksportida ka välismaale.
 Eesti turg on väga väike ja haavatav sisse toodava odavama kauba osas. Kõrge kvaliteediga aiandussaadusi oleks tootjal võimalik müüa Eestist välja ning olla seeläbi vähem sõltuv Eesti turust. Samuti saaks tootja küsida kvaliteetsema toodangu eest kõrgemat hinda ning muuta seeläbi aiandussaaduste tootmine preagusest oluliselt tasuvamaks.
Kuigi aiandusparkide rajamine nõuab suuri alginvesteeringuid, ei tohiks rahastajate leidmine raske olla. Nende rajamisest peaksid olema huvitatud nii riik kui ka omavalitsused, sest aianduspargid aitaks edendada ettevõtlust maapiirkondades ja luua sinna töökohti. Uued töökohad aitaksid maapiirkondadesse meelitada uusi elanikke ning suurendaks ka riigi ja omavalitsuste maksulaekumisi.
Probleemiks ei oleks ka aiandusparkides toodetavate aiandussaaduste müümine. Tänu oma pikaajalisele kogemusel antud marjade müügi  valdkonnas võin kindlalt öelda, et Eesti aiapidajad suudavad oma kaubaga Euroopas edukalt läbi lüüa, kui nende kaup on kvaliteetne. Näiteks võib siinkohal tuua  Eesti maasikakasvatajad, kes juba aastaid müüvad oma kvaliteetset maasikat edukalt Lätti, Leetu, Poola ja Soome. 

No comments:

Post a Comment